Голодні ігри: полтавська влада розігрує мільйонні тендери на харчування дітей між спорідненими ФОПами
26 січня, 17:30

Роками управління освіти полтавського міськвиконкому замовляє продукти у споріднених ФОПів, відкидаючи пропозиції "чужаків".

Тендери щодо закупівлі харчування для шкіл та дитячих садочків від управління освіти полтавського міськвиконкому мало нагадують тендер у класичному розумінні цього слова. Ні, там є учасники, але є сумніви, що вони конкурують. Принаймні "чесно" конкурують. Адже маємо непоодинокі випадки, коли перемагають підприємці з найдорожчими пропозиціями.

Кожен, хто досліджував "продуктові" закупівлі полтавської влади, спостерігав дивні відмови переможців тендерів від укладання договору. Тобто на тендер заходить кілька учасників (переважно одні й ті ж), а після торгів підприємці з дешевшими пропозиціями відмовляються (не надають оригінали документів) у бік дорожчої. При цьому пропозиції "чужаків" тендерний комітет взагалі відхиляє через помилки в документації. Наочні приклади лише за два останні місяці:

Отут

Управління освіти (надалі просто "влада") замовляло лимони, апельсини та мандарини. На тендер зайшло троє учасників: ФОП Наталія Мазаратій, ФОП Катерина Аврахова та ФОП Дмитро Муравйов. Останні пропонували дешевшу ціну, проте відмовилися від укладання договору на користь Мазаратій.


Формально тендер відбувся. Але Наталія Мазаратій, не понижуючи ціну, отримала право поставити "цитрусові" на 250 тис. грн.

І отут

Тотальне дежавю. Всі ті ж постачальники та замовник. Лише інший товар: всілякі "солєнія" (квашена капуста, солені огірки та помідори й таке інше). В результаті знову такий же трюк від Аврахової та Муравйова — перемога Мазаратій і контракт на 1,1 млн грн.

Тут "вобще"

Закупівля картоплі на 2019 рік. Тут вже цікавіше. На тендер, окрім вищезгаданої трійці, заходять ФОП Юрій Березін, ТОВ "Прогрес ПТЦ" та ФОП Кирдан.


Цього разу вся трійця відмовляється підписувати контракт, а пропозиції ТОВ "Прогрес ПТЦ" та ФОП Кирдан відхиляє тендерний комітет, адже у тих помилка в документації. Перемагає знову найдорожча пропозиція, цього разу — Юрія Березіна.

Це для SEO...

Ми вже повідомляли про цю закупівлю олії за ціною вище ринкової у ФОП Мазаратій. Все як завжди: Аврахова та Муравйов відмовляються, а "чужаків" з ТОВ ТВК "Форвард-груп" відхиляє тендерний комітет через помилки в документації. 

Прекрасний продуктовий світ (Головна частина тут)

Такий принцип тендерів — не новація нового керівництва управління освіти. Наприклад, 2017 року місто вже намагалося за такою "схемою" замовити картоплю за вдвічі вищою, ніж ринкова, ціною. Після торгів Мазаратій, Дмитро Березін та Юрій Березін відмовилися на користь дорожчої пропозиції Володимира Сергієнка. Пропозицію ще одного учасника — ФОП Місюри відхилили (вгадайте, чому). 

У кримінальному кодексі головним фактором злочину є наявність злого умислу. Тобто треба довести, що підозрюваний дійсно усвідомлював усі тяжкі наслідки свого злочину. Ми не криміналісти та навіть не правоохоронці. Ми просто наводимо факти, які можуть свідчити, що така поведінка деяких ФОПів не є випадковою. ФОП Катерина Аврахова, ФОП Наталія Мазаратій та ФОП Дмитро Муравйов мають одне спільне. І це спільне — Володимир Сергієнко. 

Катерина Аврахова

У травні 2017 року Катерина Григорівна шукала роботу бухгалтером. Проте вже через місяць зареєструвалася як ФОП і майже одразу почала отримувати замовлення від держустанов на постачання продуктів. На деяких тендерах вона надавала довіреність на автомобіль від Сергія Ласкавенка, власника ТОВ "Торгова компанія "Світ продуктів".


Дивно, але цю ж машину вона з 30 листопада 2018 року здає в оренду Сергієнку. Принаймні так виходить з цього тендеру. Тобто вони використовують автівку на двох, але в цей же період сходяться на одному тендері — щодо постачання вершкового масла у полтавські навчальні заклади — і Аврахова відмовляється від участі на користь Сергієнка.

Наталія Мазаратій

Зв'язок Наталії Мазаратій з Володимиром Сергієнком такий. По-перше, це водій Роман Сімон, що працює і на Мазаратій, і на Сергієнка. Принаймні обидва вказували його на різних тендерах у грудні. Ось тут він працює на Наталію Іванівну, а ось тут — на Володимира Івановича. Різниця між датами подавання документів — два дні.

Крім цього, ФОП Наталія Мазаратій користується фургоном за довіреністю Євгена Лелюха. Останній, станом на 2017 рік, указував у соцмережах місце роботи: ФОП Володимир Сергієнко.


фото Полтавщина

Проте спільні працівники та дивний факт із власником автомобіля, що іноді фігурує у тендерній документації Наталії Мазаратій, не заважають їй "конкурувати" на тендерах із Сергієнком. Не кажучи вже про конкуренцію з Авраховою, яка ділить машину з Сергієнком.

Дмитро Муравйов 

Про Дмитра Муравйова ми знаємо таке:

25 жовтня 2016 року він зареєструвався як ФОП і вже з грудня почав отримувати замовлення від державних установ. Був фігурантом дивної закупівлі новорічних наборів цукерок для дітей у 2016 році. Тоді наші "освітяни" за результатами тендеру хотіли придбати набори у Наталії Мазаратій, яка запропонувала дорожчу ціну. Проте в результат торгів втрутився антимонопольний комітет. Тоді влада взагалі скасувала тендер.

Далі закупівлю розбили на "порції" вартістю менше за 200 тис. грн, що згідно з чинним законодавством дозволяє не проводити тендер. Таким чином солодощі замовляли партіями без тендеру у тієї ж Мазаратій. Проте одну партію взяли у (провели через) Муравйова, а одну — у ФОП Дмитра Березіна (про нього — далі).

Також важливим фактором є те, що Дмитро Муравйов у тендерній документації надає довідку про аналогічні постачання продуктів для Геннадія Касьяна. Згідно з цим договором, Дмитро Муравйов здійснив їх одразу після відкриття ФОПу. Геннадій Касьян також бере участь у держзакупівлях. І там він: 

– іноді вказує контактний телефонний номер аналогічний контактному номеру Володимира Сергієнка;

– іноді номер збігається з телефоном компанії ТОВ ТК "Світ продуктів". (ви ж пам'ятаєте, власник якої компанії надає машину Катерині Авраховій та Володимирові Сергієнку?);

– ну, а іноді його номер спільний із номером ФОП Дмитра Березіна. (історія про дитячі набори);

Ну, а якщо ввести контактний номер самого Дмитра Муравйова, то вам видасть оголошення ФОП Дмитра Березіна. Сам Березін фігурував не лише в постачаннях наборів цукерок у скасованому тендері імені Мазаратій, але є й у вищезгаданій закупівлі картоплі 2017 року, коли відмовився від укладання договору на користь Володимира Сергієнка.

Далі просто приклади конкуренції ФОП Дмитра Муравйова з колегами:

На цьому тендері у Ромнах Муравйов навіть не надає документів (взагалі, будь-яких). Тендерний комітет відхиляє усіх.

А ось низка тендерів, де Муравйов аналогічно не надає будь-яких документів, просто акомпануючи Мазаратій та Сергієнку на торгах:





Ватажок

Володимир Сергієнко — "краєугольний камінь" цих ФОПів. Ще раз: "ділить" водія з Мазаратій, користується тією ж машиною, що й Аврахова. Пов'язаний ще з одним учасником конкурентних торгів, а саме з ТОВ "Торгова компанія "Світ продуктів". І це не лише тому, що він користується автомобілем її власника Сергія Ласкавенка (через Катерину Аврахову). І не лише тому, що Геннадій Касьян почергово вказує їхні номери на тендерах. Просто за контактним номером (з реєстру юросіб) ТК "Світ продуктів" можна знайти оголошення в мережі, де контактною особою вказаний Сергієнко. Також із цього тендеру відомо, що на момент 2017 року підприємці навіть орендували склади в одному ж приміщенні ("Полтавахолод"). Тобто були сусідами. І це також не заважає їм конкурувати між собою. 

Ви перебуваєте тут

За останні два місяці управління освіти провело 31 закупівлю продуктів у системі ProZorro на суму близько 25 млн грн. З них майже 21 млн грн "перепало" ФОПам з пулу Сергієнка-Мазаратій. Зокрема з Наталією Мазаратій укладено договорів приблизно на 11 млн грн. По 4,5 млн грн можуть отримати Сергієнко й Аврахова. Муравйов — 1 млн грн. 

Майже на всіх цих закупівлях переможці тендерів не змінювали пропозиції й просто чекали поки їхні "конкуренти" відмовляться від участі, або тих відхилить тендерний комітет.

Юрій Березін (не плутати з Дмитром Березіним) виграв тендер на млн грн щодо постачання картоплі після відмови інших учасників, але ми не знайшли його зв'язків із Сергієнком. Проте до цього Юрій Михайлович також іноді відмовлявся від перемоги на користь останнього.

Можемо констатувати, що ці ФОПи мають занадто багато спільного, аби вважати, що їхня "гра в піддавки" на тендерах — випадковість. Та нам цікаво не це, а те, що в цю гру грає й тендерний комітет управління освіти — викидаючи інших учасників торгів і не помічаючи дотичності деяких учасників одне до одного. Адже в результаті міський бюджет втрачає кошти на закупівлі продуктів. 

Максим Самойдюк, Poltavske.TV
Інфографіка Рузанна Давітян

Щоб дізнаватися новини першим — підпишися на нас у ViberTelegramFacebook.